Szkoła Podstawowa im. Orła Białego w Wiślince

Kalendarium

Czwartek, 2021-04-22

Imieniny: Łukasza, Kai

Jesteś tutaj:
  1. Start
  2. Jadłospis

Jadłospis

 

 

 

 

 

 

DZIEŃ

 

 

ŚNIADANIE

 

OBIAD

 

PODWIECZOREK

 

19.04.2021r.

PONIEDZIAŁEK

 

* zupa mleczna: owsianka

   z bakaliami na mleku

* kanapka: pieczywo

   mieszane, masło,

   polędwica sopocka,

   kiszony ogórek

* herbata owocowa

 

1, 4, 5, 6, 7

* rosół z makaronem

* gotowany filet

* bułka paryska

* suszone jabłuszka

  „CRISPY”

 

 

 

1, 7, 9

* bułeczki drożdżowe

   z twarożkiem

    (wypiek własny)

* herbata malinowa

* jabłko

 

 

 

1, 2, 7

 

20.04.2021r.

WTOREK

 

* kakao naturalne na mleku

* kanapka: pieczywo

   mieszane, masło, twarożek

   z warzywami, sałata,

   pomidor

* herbata owocowa

 

 

 

 

 

1, 4, 5, 6, 7

* krem z białych

  warzyw z prażonymi

  płatkami

* kotlet drobiowy

   w chrupiącej panierce

* ziemniaki

   z koperkiem

* sałata z rzodkiewką,

   szczypiorkiem

   i sosem winegret

 

1, 2, 4, 7, 9

* kisiel z owocami

* flipsy

* herbata owocami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

21.04.2021r.

ŚRODA

 

 

 

* zupa mleczna: zacierka

   na mleku

* kanapka: bułka grahamka,

   masło, jajko gotowane

   sosem jogurtowo-

   majonezowym,

   szczypiorek, sałata, ogórek

 * herbata owocowa

 

1, 2, 4, 5, 6, 7

* zupa kalafiorowa

* gulasz z mięs

   mieszanych

* kasza perłowa

* surówka z kapusty

   białej i czerwonej

   z marchewką,

   jabłkiem i kukurydzą

 

1, 4, 7, 9

* ciepłe kanapki

   z szynką i serem

* warzywa i owoce

   do chrupania

* herbata herbata

   z cytryną

 

 

 

5, 7

 

22.04.2021r.

CZWARTEK

 

* kawa zbożowa na mleku

* kanapka: pieczywo

   mieszane, masło,

   parówki z szynki na ciepło,

   warzywa do chrupania

* herbata owocowa

1, 4, 5, 7

* zupa jarzynowa

* kotlet mielony

* tłuczone ziemniaki

* duszone buraczki

 

 

 1, 2, 5, 7, 9

 

* jogurt naturalny

   z owocami

* biszkopty

* jabłko

* herbata owocowa

 

1, 5, 7 

 

 

 

23.04.2021r.

PIĄTEK

* zupa mleczna: kaszka

   jaglana na mleku

* kanapka: bułka z ziarnami,

   masło, żółty ser,

   sałata, pomidor

* herbata owocowa

 

1, 4, 5, 6, 7

* krupnik tradycyjny

* pierogi

   z truskawkami

   z sosem jogurtowym

 

 

 

1, 5, 7, 9

* chałka

* serek „Danio”

   waniliowy

* owoc

* herbata malinowa

 

 

1, 5, 7

 

26.04.2021r.

PONIEDZIAŁEK

 

* zupa mleczna: płatki

   jaglane z morelą na mleku

* kanapka: pieczywo

   mieszane, masło, pierś

   pieczona, sałata, kiełki

   rzodkiewki, pomidor

* herbata owocowa

 

1, 4, 5, 6, 7

* zupa pomidorowa

   z ryżem

* pieczone pulpeciki

* pieczywo

   pełnoziarniste

* owoc

 

 

1, 4, 5, 6, 7, 8, 9

* babeczki mini

   z bakaliami

* kompot

  

 

 

 

 

1, 2, 6, 7

 

27.04.2021r.

WTOREK

 

 

 

* kakao naturalne na

   mleku

* kanapka: pieczywo

   mieszane, masło, twarożek

   z suszonymi pomidorami

   szczypiorkiem, sałata

* herbata owocowa

 

 

1, 4, 5, 6, 7

* krem z marchewki

* medaliony drobiowo-

   warzywne

* ziemniaki

   z koperkiem

* surówka z kapusty

   pekińskiej z papryką

   i kukurydzą

 

1, 2, 5, 7, 9

* tosty z chleba

   pełnoziarnistego

   z szynką i serem

* warzywa i owoce

* herbata z cytryną

 

 

 

 

1, 4, 5, 6, 7

 

28.04.2021r.

ŚRODA

*zupa mleczna: kaszka

  kukurydziana z rodzynkami

   na mleku

* kanapka: pieczywo

   mieszane, masło, kolorowa

   sałatka ( makaron, szynka,

   papryka, kukurydza, szczypior)

* herbata owocowa

 

1, 4, 5, 6,  7

* zupa koperkowa

   z ziemniakami

* ryż po meksykańsku ( mięso mielone, papryka, czerwona fasola, pomidor)

* mix kasz

* surówka z kiszonego

   ogórka

 

5, 7, 9

* herbatniki be-be

* kisiel do picia

* herbata malinowa

 

 

 

 

 

 

1, 7

 

29.04.2021r.

CZWARTEK

* kawa zbożowa na mleku

* kanapka: pieczywo

   mieszane, masło,

  „szwedzki stół” (ser,

   kabanosy, jajko, warzywa)

* herbata owocowa

 

1, 2, 4, 5, 6, 7

* zupa solfarino

* sztuka mięsa (schab)

* mix kasz

* surówka z kiszonego

   ogórka

 

 

1, 2, 4, 7, 9

* krążki ryżowe

* dżem

   niskosłodzony

* owoc

* herbata „dary sadu”

 

 

1, 2, 5, 7

 

30.04.2021r.

PIĄTEK

 

 

 

* zupa mleczna: płatki mix

  z żurawiną na mleku

* kanapka: rogalik z masłem, 

   omlet z owocami, warzywa

   do chrupania

* herbata owocowa

 

1, 2, 4, 5, 6, 7

* zupa brokułowa

* ryba (miruna) z pieca

* ziemniaki

* surówka z kiszonej

   kapusty

  

 

1, 2, 5, 7, 9

* paluchy drożdżowe

* napój mleczno-

   czekoladowy

* owoce, warzywa

 

 

 

 

1, 2, 5, 7

 


 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

 

Oznaczenia alergenów występujących w posiłkach:

1- zboża zawierające gluten;

2- jaja i produkty pochodne;

3- ryby i produkty pochodne;

4- soja i produkty pochodne;

5- mleko i produkty pochodne;

6- sezam i produkty pochodne;

7- dwutlenek siarki;

8- orzechy;

9- seler.

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty mięsne mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera, gorczycy.

 

Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy:

pieprz ziołowy, sól o obniżonej zawartości sodu, ziele angielskie,

liść laurowy, majeranek, kminek, oregano, bazylia, tymianek, lubczyk,

zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa.